Izbor keramičkih pločica

keramičke pločice

Pored osnovnih elemenata u kupatilu veoma je važan izbor keramičkih pločica. One  daju pečat kupatilu i treba ih pažljivo izabrati. Kažu da se u našoj zemlji pločice menjaju tek na svakih 20 do 30 godina. S toga još jednom ponavljamo da pažljivo razmislite o bojama , stilu,kao i o fug masi, jer ćete taj ambijent jako dugo gledati.

Bilo da su podne ili zidne,  male ili velike one mogu svojom bojom i formatima povećati ili smanjiti kupatilo.

Obično nam dizajneri predlažu da u mala kupatila stavimo pločice svetlijih tonova i ne prevelikih formata dok kod velikih kupatila možemo koristiti veće formate,tamnije boje i razne vrste velikih dekora.

Kod malih kupatila osim svetlih tonova u tuš kabinu mogu se postaviti i za nijansu tamnije pločice najčešće iz iste serije ili u vidu mozaika i dekora. To će kupatilu dati lzksuzniji i čistiji izgled.

Takodje, na tržištu se może naći veliki izbor dekora, listela i mozaika koji mogu oplemeniti prostor.

Kod boje fugne treba veoma voditi računa da se ne razlikuje puno od boje osnovnih pločica, jer sa velikim odstupanjem možete dobiti potpuno suprotan efekat.Boja se bira da bude u istoj ili sličnoj nijansi. Osim toga, fugna može prikriti neke sitne greške kod lepljenja, na primer ako pločica ostane malo ukoso zalepljena i slično.

Podne pločice se biraju u istoj ili nešto tamnijoj nijansi. Najbolje je da budu iz iste serije, ali može i od drugog proizvodjača. U poslednje vreme veoma su popularne pločice u dezenu drveta. Veoma verno odaju utisak kao da je na podu pravi drveni pod.

Na tržištu je veoma veliki izbor pločica različitih proizvođača od domaćih do svetskih.Cene su različite, od onih koje su u drugoj, trećoj ili komercijalnoj klasi, do onih čiji kvadrat košta i više desetina eura.

Shodno tome, svako može pronaći pločice koje mu se dopadaju i opremiti svoje kupatilo iz snova.