Izbor odgovarajućih pločica – tehničke karakteristike

Pločice

Temu izbor odgovarajućih pločica za kupatilo ćemo još jednom obraditi. U predhodnim tekstovima smo se bavili uglavnom dizajnom. Sada ćemo malo više pažnje obratiti na tehničke katakteristike .

Pločice se prvenstveno dele na zidne i podne. Razlika je u formatu i izdržljivosti.  Pločice mogu biti keramičke i granitne i shodno tome imaju i drugačije karakteristike. Standardi propisuju nekoliko osobina pločica koje moraju biti u dozvoljenom opsegu. Tako definisane pločice u zavisnosti od svojih svojstava imaju i odredjenu namenu.

Pločice u kupatilu nisu izložene velikim opterećenjima.  Bitno je da one moraju imati  otpornost na kućna hemijska sredstva, jer ih je potrebno češće čistiti zbog higijene.

Osim kvaliteta, veoma je bitna i protivkliznost. Za podove birajte protivklizne, da kasnije ne bi došlo do povredjivanja zbog klizavosti poda.

Nakon izbora pločica osim  kvaliteta i cene, bitno je odrediti količinu koja vam je potrebna. Imajte na umu da se one u nekim situacijama moraju seći zbog raznih nepravilnosti oblika u kupatilu ( uglovi, prelazi itd…). Zato je preporuka da kupite 10% više pločica za ravno postavljanje, ili 15% više za dijagonalno postavljanje. Veoma je važno da dobro izračunate površinu zidova i poda. Ukoliko kupite manju kvadraturu, bićete primorani da dokupljujete, a tada može doći do problema, u vidu različitog tona i kalibra i može se desiti da se razlika uoči tek kada pločice budu zalepljene.  Na pakovanju pločica istaknut je kalibar i ton koji mogu odstupati +/-5%.  Zbog toga se pločice  uvek prodaju sa iste palete.

Zamolite osoblje u prodajnom salonu da vam pomogne u odabiru željenih pločica jer vam mogu dati kompletne informacije o kvalitetu proizvoda i kao i u odabiru fug mase i lepka.

Pločice su osnova kupatila. Na njima ne treba štedeti jer ćete ih verovatno gledati narednih 20-ak godina. Sve ostale elemente u kupatilu možete brzo i  lako zameniti i tako povremeno menjati imidž kupatila, a pločice ako su kvalitetne mogu dugo izgledati kao da su tek postavljene.

Neke ideje vam predstavljamo na ovom linku