WC šolja – kako napraviti pravi izbor

Wc šolja i kako je izabrati a da zadovolji svojim dizajnom i dimenzijama, jedno je od ključnih pitanja ne samo kada se renovira kupatilo, već  i kada  se ona mora zameniti jer je dotrajala ili oštećena.

Prvo obratiti pažnju gde se nalazi odvod vode.On  može biti u pod (tzv. simplon) ili u zid ( tzv. baltik).

Potom ako želite da vaša nova šolja ima specifičan oblik, morate prvo da  proverite njene dimenzije .Naročito je važno rastojanje od zida do kraja šolje da bi se znalo koliko će ona oduzeti mesta u kupatilu, Može se desiti da ono što se vama dopada  i na oko može da stane, na kraju bude nemoguće za ugradnju.  ili zauzme previše prostora pa na taj način postane smetnja posebno u malom kupatilu. Naročito ako je u pitanju monoblok ( wc šolja i vodokotlić od porcelana u kompletu), gde rastojanje od zida do kraja šolje varira i do 10 cm (60 do 70 cm).

U poslednje vreme popularne su konzolne wc šolje za koje je potreban ugradni vodokotlić. Ugradni vodokotlić se ugradjuje najčešće kada je kupatilo u sivoj fazi, pre lepljenja pločica. Na tržištu sada i u tom domenu ima dosta proizvodjača. Vodilja za model za koji ćete se odlučiti neka vam bude garantni rok i servis. Neretko se dešava da neki proizvodjač uopšte nema organizovanu servisnu mrežu, pa  ukoliko dodje do kvara vodokotlića izazove nove nevolje zbog nedostatka rezervnih delova i ostalog.

Izbor oblika konzolnih šolja je čini se najveći. Svetski proizvodjači se takmiče ko će napraviti najinteresantniji oblik. Dizajnerska rešenja idu dotle da ih potpisuju čuveni dizajneri iz oblasti uredjenja prostora, pa samim tim neki od primeraka imaju basnosnovne cene.

Kada smo kod cena wc šolja, osim proizvodjača i oblika, na cenu utiče i materijal od kog je izradjena.

Najbolje su porcelanske šolje koje zbog samog postupka izrade garantuju kvalitet i sjajnu površinu, a samim tim i lako održavanje a kog će oblika ili dizajnera biti, to prepuštamo vama.